söndag 18 oktober 2009

Bryggprotokoll Halvblek

Några kompisar och bloggläsare har frågat om receptet till APA:n Halvblek, så det är väl lika bra att jag postar det här då för synpunkter:

Halvblek (amerikansk pale ale)
OG: 1056
ABV: 5,9 %
IBU: 58
Volym: 16 liter
Koktid: 75 min
Bryggdatum: 2009-08-30
Tappdatum: 2009-09-20

Malt
3,5 kg pilsnermalt (Weyermann)
0,3 kg Crystal Malt 120-140 EBC (Muntons)
0,1 kg Carapils (Weyermann)

Humle
15 g Columbus (pellets 14,2%) 30 min
20 g Centennial (kottar 9,0%) 15 min
25 g Cascade (pellets 7,6%) 10 min
25 g Riwaka (pellets 5,1%) 10 min
20 g Riwaka (pellets 5,1%) 5 min
25 g Cascade (pellets 7,6 %) 2 min
20 g Centennial (kottar 9,0%) 0 min
25 g Riwaka (pellets 5,1%) 0 min
Torrhumlad med 50 g Riwaka (kottar) 10 dagar i sekundären.

Jäst
Safale US-05

Mäskning m m
Försockringsrast 67 grader 70 min. Utmäskning 78 grader. Lakning med 77-gradigt vatten, lakat ur 20 liter under 60 min. Primärjäsning 10 dagar. Tappad till sekundär, torrhumlad i 10 dagar. 15 liter tappat på flaska, primat med 100 gram strösocker.


Jag kommer nog göra en lite alkoholstarkare version med högre beska och mer torrhumling för att försöka få till en riktigt skön IPA, då jag tycker grunden i Halvblek blev rätt lyckad. Kanske något som kan funka till maten i jul?

2 kommentarer:

  1. Såg ju inte fel ut det där får jag säga. Ska ge mig på mitt första försök att torrhumla om några veckor vilket ska bli intressant.

    SvaraRadera
  2. Drack den idag. Recension kommer upp på bloggen lite senare.

    SvaraRadera