söndag 21 februari 2010

Pliny the Younger Release Day och kvällen före

Jag checkade in på mitt hotell vid 16-tiden på torsdag 4/2 efter en LÅNG resa. Bestämde mig för att ta en sväng till City Beer för att säga hej till Craig och Beth och för att kanske ta en öl eller två och gick på vägen dit förbi närmsta Whole Foods för att kolla in ölutbudet och kanske köpa något. Blev kvar en stund på Whole Foods SoMa och tjatade med den ansvarige för ölavdelningen, en väldigt trevlig prick som jag tyvärr glömt namnet på, och köpte till slut ett par flaskor och begav mig vidare. Träffade honom dagen efter också på Russian River.
På City Beer blev det fyra öl och en massa prat med lite lokala ölnördar, bland annat Chris (med alias cloudskipper på ratebeer) som senare under veckan skulle komma att bjuda på bland annat Black Tuesday från The Bruery, en underbar öl.
Hur som helst, med rätt tom mage och ingen sömn på närmare ett dygn kände jag mig förvånansvärt pigg även efter jag druckit kvällens öl:
Deschutes Black Butte Porter på fat
Russian River Supplication (flaska, batch 04x3)
Valley Brewing Überhoppy (flaska, riktigt god var den!)
Fifty Fifty Concentrated Evil (fat)
Stannade och tjatade med diverse folk en stund till innan jag kände att ögonen började grusa igen och köpte med mig några öl och lunkade sakta tillbaka mot hotellet med pitstop för mat på vägen.
Nöjd med att ha fått i mig lite mat, några goda öl och med några flaskor öl på hotellrummet somnade jag riktigt gott.

Jag sov så gott att jag missade den buss jag tänkt ta nästa morgon, samma buss som Chris som jag träffade kvällen innan skulle ta, för att komma till Russian River i god tid innan öppning. Ja, ja, bara att vänta en dryg timme och hoppa på nästa buss för den drygt två timmar långa resan.
Väl framme möttes jag av en lång, ringlande kö utanför puben. Hmm...hur lång tid kommer det här ta...dumt att försova sig! Chris som redan varit inne och provat Younger samt köpt ett par growlers för att trada var redan på väg därifrån, han ville se till att skicka ölen med post samma dag så att de skulle komma fram så snabbt som möjligt.

Jaha, bara att vänta då.

NEJ!

För ungefär 45 sekunder senare kom en man i ratebeerskjorta och såg ut som att han letade efter någon i kön, kom fram till mig och undrade försiktigt...are you from Sweden. Javisst! Det var Joe Tucker som styr och ställer ratebeer och har gjort det i princip från början när siten startade för tio år sedan. Det var ju tur att jag i förhand gjort upp med Joe att jag skulle ta med mig lite Dugges m m. Några ratebeerianer och ett par bryggare satt redan där inne vid ett stort bord och hade sparat plats till mig, så det var bara att säga hejdå till kön och knata in.

Vid baren var det rätt trångt, men vid borden var det riktigt gott om plats eftersom de inte tillät fler gäster där än antalet stolar, dessutom var det riktigt snabb service också.

Det här är sjätte året som Pliny the Younger bryggts, men alla år innan, inklusive ifjol, har det inte varit i närheten av det tryck som det var i år när ölen släpptes. De lokala ölnördarna berättar att de förra året kunde slinka in när som helst på dagen för att ta ett glas eller två, fylla en growler och bara koppla av en stund. I år var det lång kö redan innan öppningsdags. Younger fanns på två tappar (vilket räckt till utan problem tidigare år), men så snart puben öppnade och de flesta som kom in beställde sin maxkvot (4 growlers) agerade Vinnie och Natalie snabbt, satte på en kran till på lagret där man fyllde growlers så att svetten sprutade samt kopplade loss en annan öl i puben och i princip fyllde på growlers även där så fort det bara gick. Trots detta var det just fyllningen av growlers som blev den stora flaskhalsen, för mig tog det 2 1/2 timmar från det att jag beställde mina tills jag faktisk hade de i handen. Allt annat gick dock förvånansvärt snabbt. De öl vi beställde på glas till bordet stod där fulla med öl nästan innnan man hann reagera. Så efter att beställt 3 growlers med Pliny the Younger blev det för min del i lugn och ro under några timmar:
Rejection
Pliny the Younger
Temptation
Supplication
Pliny the Elder
Consecration

Att dricka såna öl och samtidigt träffa en massa sköna människor är inte det sämsta man kan kan göra en fredagseftermiddag i februari. Alla growlers var tydligen slut vid tretiden på eftermiddagen och innan klockan tio på kvällen fanns inte en droppe Pliny the Younger kvar i huset. Närmare 40 000 liter hade sålt slut på 10 timmar och kön ringlade tydligen forfarande lång utanför med folk som ville in för att prova just den ölen. Jag var inte där då, utan i stället på den officiella invigningsgalan för SF Beer Week, men det är en annan historia.

För att det inte ska bli ett alltför jäkla långt och tråkigt inlägg kör vi några bilder från dagen.

Dagens ölutbud. Supplication på 3-litersflaska skulle sitta fint!


Joe Tucker tittar fram bakom hatten och bredvid honom sitter Dan Del Grande, Bison Brewing.
En systembolagspåse har även letat sig upp på bordet.


Mario Rubio, ölbloggare och HopPress-redaktör
Peter Hoey, Odonata Beer Co


Marios fru bjöd på mini-morotsmuffins bakade med bland annat Pliny the Elder.
Perfekt snacks till Pliny the Younger!


Dan på Bison Brewing dricker Pliny the Younger och åter minimuffins.

5 kommentarer:

 1. Drack du Pliny The Younger pintvis? Måste kännas i huvudet ganska fort? :)

  SvaraRadera
 2. Younger serverades i 10oz-glas, alltså ungefär 30 cl. Ett par såna glas kändes dock i skallen :-)

  SvaraRadera
 3. Voi voi voi.. vaaad ska man säga. När man gjort den där resan du gjort så kan man dö. Typ.

  SvaraRadera
 4. Ja det låter som en smärre upplevelse! Fan vad jag hade gått igång på Russian Rivers brewpub, hade behövt 3-4 dagar bara där.. Misstänker dock att det var ganska stressigt på just release dagen, jag hade iaf blivit påverkad av alla nya intryck, all stress efter ölet etc. Kanske botas efter ett par pints Younger dock..

  SvaraRadera
 5. Det var faktiskt rätt lugnt och skönt i avdelningen med bord. Inte stimmigt a la Toronado och bordsservering som var riktigt snabb.

  SvaraRadera