onsdag 30 september 2009

Halvblek

Dags att provsmaka näst senaste hembryggden. Halvblek. En ljus ale, rätt så välhumlad för stilen, amerikansk pale ale. Egentligen är väl både alkoholstyrkan (5,9 %) och beskan (58 BU) för höga för att gå under klassen amerikank pale ale, men strunt samma, det är inget jag ska tävla med, utan bara dricka själv och förhoppningsvis tycka är gott.
Hur är den då? I lördags provade jag en miniflaska (10 cl) med en kompis i Stockholm, då hade den fortfarande kvar en del restsötma, fin humlekaraktär och en hel del smak och doft av...hallon.

I dag känner jag inte riktigt samma hallontoner som i lördags. Restsötman är i princip borta. Doften är fin med tall, citrus och grapefrukt. Beskan fyller munhålan vid första klunken och den smakar rätt så gott, men jag hade förväntat mig lite mer, en del citrus/grapefrukt och lite nyklippt gräs finns där. Jag antar att den kommer ändra profil ytterligare med lite lagring innan den har rundat till sig. I dagsläget är mitt eget betyg på ölet OK, blir förhoppningsvis bättre med lite lagring. Nu blir det inte humledominerade öl närmast på bryggschemat, de två nästkommande bryggningarna blir Röd-Vit (körsbärswit) samt en saison. Efter det får vi se vad det blir. Öl blir det garanterat.

4 kommentarer:

 1. Hallon, husölsmaken? ;)

  SvaraRadera
 2. Hej där,

  Ja det var oväntat och kul att ses på ditt kontor sist. Jag provade halvblek som jag fick av dig och den var riktigt riktigt bra! Jag gillade verkligen humlekaraktären som tillsammans med jäststonerna gav en riktigt härlig mjuk fruktighet utöver grapen. Vad var det för humle?

  Men vet du vad som hände med den andra flaskan, min far klantade sig och tappade en flaska i marken :-( Jag ville inte sörpla öl från parkeringshusets golv så den ölen missade jag tyvärr...

  Vi höres!

  //DB

  SvaraRadera
 3. Den är humlad med Columbus, Riwaka, Cascade och Centennial. Torrhumlad med Riwaka. Jäst Safale US-05. Jag är väldigt sugen på att hotta upp denna med lite mer alkohol och en hel del mer humle för att få en schysst IPA.

  SvaraRadera