Mina kollegor har på senaste tiden frågat rätt mycket om hembryggning och imponerats av att man faktiskt kan brygga riktigt gott öl hemma i sitt lägenhetskök. Jag föreslog i våras att vi kunde brygga en öl tillsammans för att sedan avnjuta över en after work. I torsdags eftermiddag var det så dags och drygt halva företaget (AGERA VVS-Design) samlades i kontorets kök för att brygga öl tillsammans, kul med så bra uppslutning! Redan för några veckor sedan fick alla komma med förslag på vilken typ av öl vi skulle brygga. De flesta var inne på "en ljus ale, gärna med mycket humle och rätt besk, nåt som man kan dricka ett gäng flaskor av".
Vi enades om att brygga en pale ale i amerikansk stil och jag ska väl erkänna att jag påverkade lite åt det hållet... Jag hade förberett ett receptutkast och tänkte att vi kunde komma överens om det slutgiltiga receptet tillsammans. Innan vi satte igång blev det smakprov av Sierra Nevadas pale ale som jag tycker är en bra representant för stilen (och dessutom lättillgänglig på bolaget) och vi diskuterade hur vi ville ha vår after work-öl i jämförelse med SN:s pale ale. Samtliga verkade vara överens, "gärna mer beska, annars är den här riktigt god". Vi diskuterade torrhumling eller inte och det bestämdes att vi inte skulle torrhumla (likt SN:s som inte heller torhumlas) för att få det så enkelt som möjligt. Vi korrigerade maltmängd, mäskschema och humlemängder för att få det som vi tillsammans ville ha, men kanske mest för att alla skulle känna sig mer delaktiga i slutresultatet som är en ljus sak med pilsnermalt, carapils, lite ambermalt, humlad med Chinook, Cascade, Centennial och Riwaka med generösa givor Cascade och Riwaka i slutet av koket.
Pizza och öl hanns med under lakningen där alla turades om att se till att lakningen gick som den skulle medan resten åt. Eftersom bryggarsällskapet i dag bestod av ett tiotal intresserade ingenjörer haglade frågorna om allt möjligt kring bryggprocessen, olika maltsorter, jäst och jäsning, m m, m m. Jag svarade naturligtvis på allt jag kunde, men jag känner mig nog fortfarande som en riktig hembryggarnovis efter dryga tiotalet helmaltsbryggningar.
Hela bryggningen flöt på bra och strax efter klockan nio hade vi städat undan och delade på lite Hoegaarden, Bedarö Bitter och min hembryggda Höstmörker för att fira en riktigt trevlig bryggning. De första kommentarerna efteråt var "kan vi inte brygga en julöl också", "kan vi inte brygga öl till när vi har öppet hus och bjuda på", "det här måste vi göra om".
Vi får väl se om APA:n smakar gott först, men det var riktigt skoj att det var så uppskattat av samtliga och det kommer garanterat bli fler AGERA-bryggningar i framtiden! APA:n saknar dock ett namn, det är kanske någon som har ett bra namn? En öl eller två utlovas för bra tips.
söndag 13 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
AGERA Pale Ale? ReAgera?
SvaraRaderaRiktigt roligt med så mycket intresse! Hoppas den blir skitbra!
Häftigt. Man kanske borde göra en jobb-bryggning med. Det hade nog flera uppskattat.
SvaraRaderaLåter riktigt kul! Är själv ingenjör (färdigutbildad utan ingenjörsjobb dock) och förstår att de blev intresserade av att veta alla processer i detalj! Får bli att man gör en bryggning med arbetskamrater i framtiden. Är väldigt inspirerad!
SvaraRadera