onsdag 4 januari 2012

Bryggning efter långt uppehåll

Det senaste året har det inte bryggts särskilt mycket öl på Prinsgatan, främst på grund av en liten kille som oavbrutet springer runt, runt i lägenheten och är nyfiken på allt. Ett barn i 1-årsåldern kan ha en väldig energi...
Men nu är det dags att damma av kokgrytan, mäska in med rätt temperatur, mäta OG, lägga upp humlescheman med mera. Jag vinkade av fru och son på flyget i går morse. Lilla Charlie ska hälsa på sin mormor och morfar i Kanada.
Än så länge går det ingen nöd på mig. Under kommande två veckor har jag tid att fylla på ölförrådet med lite hembrygder, innan det även är dags för mig att sätta mig på den knubbiga plåtfågeln för transport över den stora ankdammen i väster med slutdestination Pamela Anderson-land.
I går kväll efter jobbet sattes så en IPA på jäsning, jag behöver en god husöl som jag kan gå och nalla av när törsten faller på. Bör landa kring 6% ABV, tungkrullande beska (bara för jag tycker det är så gott) och förhoppningsvis god smak och doft från humlesorterna Columbus, Wai-ti, Galaxy och Nelson Sauvin. Maltbasen är 95% pilsnermalt och 5% karamellmalt. Jag valde också att prova en ny jäst, 1332 Northwest Ale från Wyeast. Jag hade inte hunnit göra någon förkultur, så en påse torrjäst, US05, fick också vara med och leka för att säkerställa en bra, snabb jäsning. Vi får väl se hur det blir. Förhoppningsvis blir det gott.
Senare i veckan blir det bryggning av en Citra pale ale på kring 5% ABV för att leka lite med humlesorten Citra, en humle jag aldrig bryggt med innan. Till helgen eller nästa vecka blir det en saison där halva batchen skall få ligga med Lambicjäst och hjortron i 6-12 månader, eller tills den känns "färdig" och buteljeras. Något mörkt blir det nästa vecka också. Vet inte riktigt vad ännu. En havreporter kanske. Eller en stout. Vi får se.

Nu blir det i stället en bortbryggd öl i glaset. En burköl. Furious från Surly. Mmmm

1 kommentar:

  1. Kul att du är igång och brygger igen. Den där Furious är ju helt vansinnigt god.

    SvaraRadera