söndag 21 mars 2010

Double IPA Festival @ The Bistro

Det går visst inte så snabbt för mig att få upp några inlägg från februari månads ölspektakel i och runt San Francisco, ska försöka bättra mig och få upp tempot lite!
Nåväl. Lördag 6 februari var det dags för en av många höjdpunkter under San Francisco Beer Week, nämligen dubbel-IPA festivalen på The Bistro, en liten krog i Hayward strax utanför San Francisco.The Bistro startades 1994 av paret Vic och Cynthia Kralj och de driver fortarande krogen med stor entusiasm. De har genom åren arrangerat små "festivaler" och flera har blivit årligen återkommande. IPA-festivalen hölls för tolfte året i rad i fjol, dags för den trettonde i ordningen i augusti, Barrel Aged Festival är i år inne på sin fjärde uppsättning och Double IPA Festival firade i år tioårsjubileum.

En kall och regntung morgon lovade inte särskilt gott när jag satte mig på BART för en 15 minuters tågresa till Hayward. Regnjacka på. Lätt duggregn när jag god tid kom till The Bistro vid halv elva där festivalen skulle köra igång klockan 11 och hålla på i 8 timmar. Jag träffade direkt ratebeerianen och Hop Press skribenten Ken Weaver som jag umgåtts med dagen innan på Russian Rivers bryggeripub.Allt var tydligen redan klart för servering så biljettförsäljning, utdelning av provningsglas och servering satte igång innan utsatt tid. För 35 dollar ingick glas och fem provningsbiljetter, ytterligare 15 dollar för tio biljetter till. Hela 58 olika öl ingick i årets uppställning! Hmm...vad börjar man med då? Finns inte en chans i världen att orka med så många alkoholstarka humlebomber på en och samma dag...Det var bara att köra igång! Första ölen blev, på rekommendation av Ken, Breakwater Brewings Maverick's Double IPA (en reinkarnation av Pizza Port Frank, samma bryggare och samma recept). En helt suverän västkust-dubbel-IPA som skulle visa sig bli svårslagen av de totalt 16 ölen jag till slut hann/orkade med, totalt nästan 2 1/2 liter munbedövande humlemonster!

Det lätta regnet gav med sig och himlen började långsamt spricka upp och det blev så småningom en riktigt skön eftermiddag med värmande sol isället för spöregnet som prognoserna talade om och det var tur, eftersom festivalen till stor del hålls på gatan utanför den relativt lilla puben.

Ölen serverades i små 15-centiliters glas, fyllda till toppen. Dessutom var alla öl på tok för kalla för att komma till sin rätt. Det var bara att värma upp, prata med någon i närheten och fördriva tiden en stund, för att sedan återgå till lite seriöst provande.Det var kanske tur att ölen serverades för kall, annars är jag nog rädd att skulle hållit ett allt för högt tempo i min iver att prova sånt som jag aldrig sett innan! Dessutom fanns en hel del sköna människor på plats, bryggare, ölnördar, hembryggare, barägare, ölbloggare.

Vilka öl provades sen då, efter Maverick's Double IPA (som för övrigt fick högsta betyg av mig)? Jo, i tur och ordning:
Lagunitas Hop Porno (klent med aromhumle, bättre smak, okej öl, 7/10)
Port Brewing Mongo IPA (tropiska frukter, god, värmande alkohol, 8/10)
Glacier Brewhouse Double IPA (grön humle, fin maltprofil, men mördande beska 6.5/10)
21st Amendment Two Lane Blacktop Imperial Black (mörkbrun, dagens skönaste doft?, spretar åt olika håll med humlebeska, jästighet, choklad, kaffe ,7/10)
Russian River Pliny the Younger (mmm...gott, 9.5/10)
Black Diamond Imperial IPA
(ananas, persika, balanserad, god, 8/10)
Blue Frog The Big DIPA #3 (maltig, söt, 6/10)
Speakeasy IIIPA (härlig tropisk humlejuice i doften, något för söt, antydan till felsmaker, 7.5/10)
Stone Sublimely Self-Righteous Ale (härlig doft, humle, kaffe, blommor, cholkad, gott, 9/10)
Drake's Quasar (citrus, brödig, hallongodis, något klen beska, 7.5/10)
Drake's Hopocalypse (tallbarr, grapefrukt, ananas, besk, 9.5/10)
Drake's Denogginizer (härlig humleprofil, något för söt, 9/10)
Triple Rock IIMAXX (Tropiska frukter, peppar, gräs, skön beska, 9/10)
New Belgium Ranger IPA (känns mer som en vanlig IPA, tallbarr, frukt, 7.5/10)
Rubicon Hop Sauce (färsk humle, grapefrukt, mango, kryddig, 9/10)

Ja, det var de 16 av 58 som jag orkade med på de knappt sju timmarna jag var där. Det ska erkännas att jag var rätt humlebedövad efteråt och skulle nog inte velat hålla ett högre tempo än så. Nu kunde jag ända dricka mycket och låta smaklökarna vila en stund efter varje öl. Kände mig dock rätt nöjd med humlemonster för den här dagen och satte mig på första BART-tåget tillbaka till San Francisco och City Beer, där Ken Weaver och hans fru Ali hade varit med på en Alesmithprovning. Jag missade den provningen, men Ken såg till att det fanns kvar ett glas av fatet med Alesmith Barrel Aged Speedway Stout de hade på provningen och Craig på Citybeer hade precis kopplat på ett nytt fat med den vanliga Speedway, så jag fick chansen att parallellprova dessa båda Speedway. Tack till Ken och till Jessica från Alesmith som sparade ett glas till mig bara för att jag rest så långt, ända från Sverige! Den vanliga Speedway var jag inte särskilt imponerad av, tyckte det var FÖR mycket kaffe i smaken. BA Speedway imponerade dock, den var riktigt jävla bra! Skönt att bryta av också efter humlechocken tidigare på dagen. Kvällen fortsatte sedan med Ken, Ali och ölbloggaren Mark Dredge från England på Toronado, där det bland annat blev suröl från New Belgium innan vi vinglade åt olika håll i mörkret.
Hur gick det i tävlingen på dubbel-IPA festivalen då?
Guld: Pizza Port Carlsbad, Welcome Back Wipeout
Silver: Rubicon, Hop Sauce

Brons: Triple Rock, IIMAXX Imperial IPA

Folkets val: Russian River, Pliny the YoungerIdel glada miner i partytälten


Fullt med flytande kärlek


En av många sköna människor jag stötte på.
En inbiten hembryggare och ölnörd som var här med sin fru.Brian Thorson, bryggare på Drake's i klädsamt pipskägg, med polare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar