lördag 23 maj 2009

Födelsedag och blindprovning

I torsdags blev jag på papperet ett år äldre igen. Hade inget särskilt planerat för dagen mer än att spendera en lugn långhelgstorsdag med frun och kanske träffa Victor och Weine för utbyte av diverse öl. Dagen började med frukost på Biscuit på Sprängkullsgatan, en av de bättre caféfrukostar jag ätit i Göteborg. Dagen fortsatte i ett lagom lugnt tempo. Victor bestämde att vi skulle träffas på Rover för att byta flaskor med varandra, Weine mötte upp och även Marsiblursi dök upp för ett par öl och lite prat. Jag drack själv Ocean Amber Lager, humlad med enbart Cascade och den var väl sådär... Efter det fick det bli en Peche Mortel från bryggeriet Dieu du Ciel som håller hög klass om man ska gå efter de öl jag druckit hittills (Peche Mortel, Corne du diable och Solstice d´Hiver).
Jag fick också smaka lite Pickla Pils och jag kan bara hålla med Marsiblursi om att det är en av Nynäshamns bättre öl.

Någonstans här föreslog jag att vi skulle förflytta oss hem till mig för att prova lite diverse godsaker och eftersom frun hade kvar i sitt glas var vi ju tvungna att runda av med en öl till så att hon inte skulle behöva sitta ensam och dricka. Grabbarna i sällskapet tyckte det var på sin plats att ta in en Kaggen Stormaktsporter (2007) till mig eftersom jag trots allt fyllde år. Tack ska ni ha! Kaggen är ju riktig buteljerad sexighet som inviterar till en kärleksstund med så underbart förföriska aromer direkt när den börjar hällas upp. Har bara provat Kaggen -06 innan och 07-an är inte (ännu) i riktigt samma klass, men med lite längre lagring så kan den nog bli minst lika bra som sin föregångare. Frun som nu druckit upp skyndade sig iväg för att se till så att vi hade diverse snacks till vår improviserade ölprovning hemma i vardagsrummet.

Hemmaprovningen inleddes med vertikalprovning av en färsk Carnegie Starkporter från 2009 och en från 2002. Den lagrade var en klar vinnare med doft och smak av torkade frukter, russin, soja och en lätt ton av vinäger. Den färska var bara tråkig och intetsägande i jämförelse.
Efter detta sa någon blindprovning, javisst, varför inte? Så två och två öl åt gången, helt utan uttänkt schema fick Weine, Marsiblursi och Victor prova diverse öl blint enbart med informationen köpt på bolaget. För att inte bli allt för långrandig i mitt inlägg sammanfattar jag blindprovningen väldigt kort:
-Rogue XS Imperial IPA överraskade alla, den kändes riktigt färsk och fin! Dracks parallellt med Hop 15 som också den höll riktigt hög klass!
-Victor och Marsiblursi imponerade med att gissa rätt på ett flertal bryggerier.
-Alla tre tog Yeti Oak Aged Imperial Stout utan problem.
-Nils Oscar julöl 2007 har lagrats riktigt fint!
-Unibroue 15 börjar bli ordentligt god, ett par år till i källaren så kan det bli kanonbra!
-Övriga öl (La Roja, Old Ruffian, Yulesmith och Fullers Vintage Ale 2007) var samtliga riktigt bra.
-Den enda öl som hälldes ut under kvällen var den färska Carnegie Starkportern.
Hoppas att mina gäster hade en trevlig kväll, det hade i alla fall jag. Och jag avundas inte Victor som skulle upp och jobba på fredagen...
Tack ska ni ha för sällskapet, det gjorde definitivt min födelsedag roligare än jag hade tänkt mig!

4 kommentarer:

 1. Det är vi som ska tacka för en riktigt häftig blindprovning - riktigt grymt Christer! Nästa gång får det bli hemma hos mig då jag har en del som skulle vara roligt att blindprova. Har förövrigt planer på att besöka Reza om några timmar så har du inte något annat för dig och har lust kan du ju titta förbi.

  SvaraRadera
 2. Verkade vara en trevlig tillställning! Mycket god öl som sig bör.

  SvaraRadera
 3. Som Weine sa, det är vi som skall tacka för en riktigt schyst kväll! Det får vi göra om! Ja mådde faktiskt bättre än vad jag förtjänade dagen efter (stållever du vet).

  SvaraRadera
 4. Skön födelsedagspresent och grattis i efterskott, låter en riktigt skön kväll.

  SvaraRadera