tisdag 11 augusti 2009

Göteborgs Kulturkalas. Var är ölkulturen?

I dag börjar Göteborgskalaset, förlåt, Göteborgs Kulturkalas ska det vara sedan ett par år tillbaka. 2007 ersattes Göteborgskalaset av Göteborgs Kulturkalas då stadens politiker tyckte det var för mycket fylla, bråk och brott under Göteborgskalaset och det skulle bli en mer städad prägel på festen. Det skulle bli mer "kultur" och mindre fylla och svineri sa kalasledningen och bytte namn på spektaklet till Kulturkalaset. Enligt min mening är den största skillnaden mot tidigare att kalaset nu håller på i sex dagar i stället för tidigare tio.

Var ner efter jobbet i dag. Lyssnade lite på Veronica Maggio som jag tycker är riktigt skön. En öl skulle väl smaka gott till musiken på Kungstorget. Men nej, jag stod över, för tyvärr serveras endast piss-lager på fat i plastglas och det känns ju sådär lagom spännande. Enligt fler av mina äldre kollegor som är födda Göteborgare var det annorlunda när Kalaset började 1992. Då kunde man i många av de tillfälliga tältrestaurangerna och barerna besälla allehanda olika öl. Det kanske inte var samma utbud som hos en ansedd ölpub men trots allt fanns ett flertal ölsorter att välja mellan och säkerligen flera som jag gärna skulle ha druckit i dag till Veronica Maggio. Förmodligen var det också bättre än dagens sortiment hos de flesta krogarna på Avenyn...

Om man nu vill ha mer kultur och mindre fylla bör man väl kunna servera NÅNTING annat än stor stark i NÅGOT av de provisoriska tälten. Det tycker i alla fall inte jag är för mycket begärt och jag skulle med glädje betala några kronor mer för att faktiskt få något gott i glaset. Dessutom är det fler och fler som får upp ögonen för att det till exempel finns riktigt god lageröl i stället för budget-stor-stark (borträknat de två blondinerna som i fredags satte sig ner på Tre små rums uteservering, en gick in för att beställa, kom snabbt ut igen och viskade till sin kompis "de har inga vanliga öl här , vi går nån annanstans"). Så politiker och kalasarrangörer, vill ni ha mer kultur och mindre: Fyll faten med något som faktiskt smakar gott. Jag lovar att det blir bättre stämning och mindre bråk. Tills dess dricker jag hellre vatten eller läsk på Kulturkalaset.

För övrigt blir det nog Hammerfall, Bob Hund, Europe och kanske något mer senare i veckan samt några glas vatten.

2 kommentarer:

  1. Vi ska kolla på Marit Bergmans Dusty Springfield tribute på kalaset idag. Blir kanske nån öl på Rover innan. Kisslagern skippar jag nog.

    SvaraRadera