fredag 7 augusti 2009

Höstmörker

Har provat ett par flaskor av senaste hembrygden, Höstmörker. Det här är mitt första försök att brygga något mörkare och tyngre än bitter, pale ale och ipa som jag mest bryggt innan. Det blev lite av en skåprensningsstout för att göra slut på humle och malt innan brygguppehåll över sommaren. Dessutom blev det lite tidsbrist innan semestern och jag tvingades buteljera ölen när det fortfarande var rätt mycket grums kvar som inte hunnit förstå att det var dags att sjunka till botten av jäshinken och sälla sig till den stora jästkakan. Rätt mycket rostade havregryn användes som orsakade lite problem med lakningen och gjorde att det tog väldigt lång tid, men annars flöt bryggningen på rätt bra och jag kom i tid till Amylases sommarölsträff så att jag i lugn och ro kunde prova allt jag ville där.

Resultatet då? Jo, en inbjudande mörk öl med lite grums (kaffe, humlerester, jäst) i glaset efter upphällning, vackert brunt skum som dock lägger sig rätt snabbt. Doft av choklad, grillad korv och kaffe. I smaken är det kaffet som dominerar. Den rostade malten känns också tydligt. Jag hade hoppats på mer chokladtoner, men förhoppningsvis kommer det fram mer med lite lagring då kaffet får tid att lugna ner sig lite och ge utrymme till andra smaker som vill komma fram. Det som slår mig är att den är förrädiskt lättdrucken. En bomber försvann innan jag hann förstå det och rätt snart kände jag mig mer påverkad av alkoholen än jag ville. Ibland önskar jag faktiskt att alkoholen inte gör en så påverkad och smakavtrubbad för efter ett par alkoholstarka öl är det svårt att känna de subtila smakerna som kan göra ett öl (eller vin för den delen) helt fantastiskt.

Det blir nog till att dricka en Höstmörker varje vecka till hösten och vintern faktiskt är här. Eller kanske jag ska spara alla ett tag...Jag både hoppas och tror att det kommer vara som bäst om några månader, kanske kan vara värt att se till att ha gäng till jul.

Nästa bryggning blir nog en APA med kollegorna på jobbet som fått smaka ett par hembrygder och gärna vill lära sig mer om hur bryggning går till. En till imperial stout ska nog hinnas med i höst också, för Höstmörker ger definitivt mersmak!

4 kommentarer:

 1. Ja den var jättegod tyckte jag, eller - ja mest kändes den oerhört lättdrucken å len! Jag ska i ärlighetens namn säga att jag druckit ett par öl innan denna, och det hade tydligen den andra personen som stod bredvid mig på inflyttningsfesten också - för bara efter ca 3 sippar ur mitt glas gör han en "jordenrunt-rörelse" och vips befinner sig all min öl på golvet OCH på min vita skjorta. Hmm. Trist. Ölen gick ju att tvätta bort, men nu fick jag inte smaka riktigt. Fast jag har ju en flaska kvar. Får komma upp till dig och smaka lite på en annan flaska nån gång :)

  SvaraRadera
 2. Kan man få byta till sig en flaska nån dag?

  SvaraRadera
 3. Ser trevligt ut! Farligt med en lättdrucken stout på över 8%, men roligt också.

  Daniel

  SvaraRadera
 4. Jonte: Blir nog ett smakprov efter Kanadaprovningen och en flaska kan du nog få sen.

  SvaraRadera