onsdag 5 augusti 2009

Toronado Pub, San Francisco

Innan vi åkte till San Francisco fick vi tips att puben Toronado bör besökas. Toronado är en kvalitetsölpub några kilometer från stadskärnan kring Union Square som öppnade för 22 år sedan och som det verkar har blivit en institution för ölälskare i San Francisco, tillresta ölnördar och diverse annat pack. Utifrån ser puben väldigt anspråkslös ut och det är lätt att missa den om man är ute och och promenerar på Haight Street. Jag och frun (eller, hrm...bara jag kanske) bestämde på torsdagseftermiddagen att vi skulle leta upp någon schysst restaurang i området för att äta middag och sedan spendera några timmar på Toronado. Promenaden från city gick genom ett par rätt ruffiga kvarter på Market Street och Haight, vi hittade en mysig restaurang som dock var tom när vi kom vid femtiden. Lagunitas IPA på fat blev min dryck till den utomordentligt goda maten. Just Lagunitas IPA verkar finnas på de väldigt många restauranger och barer i San Francisco.

Efter avslutad måltid blev det 10 minuters promenad till Toronado som vi gått förbi tidigare. Det var rätt mycket folk därinne, men långt ifrån packat. Hög (väldigt hög) obestämbar rockmusik spelades i högtalarna och ett tag trodde jag att det var ett live-band som spelade. Det doftade dessutom en blandning av gammal svett och utspilld öl i lokalen (förmodligen hade spillts en del öl tidigare eftersom golvet var så där ohärligt klibbigt som det kan vara ibland...). Eftersom jag gärna vill sitta ner och kunna föra en konversation (inte skrika) när jag är på en pub, särskilt tidigt en torsdagkväll, och gärna dricker min öl utan att störas av att det luktar apa kände jag att jag kanske inte kommer att stanna så länge i kväll. När min blick istället lyfte till fatölslistan kunde jag inte hjälpa att leendet växte snabbt. Tippar på att det fanns 40-50 öl på fat. En hel del belgiskt men ännu mer gott amerikanskt som var anledningen till att jag var här. Mycket som jag aldrig druckit innan. Flaskutbudet var om möjligt ännu mer spännande med rariteter och godsaker från bland annat Lost Abbey, Russian River, Drie Fonteinen med flera. Jag hämtade mig något från det första intrycket när jag klev in och vi tog plats i baren. Det var inte alls något tryck i baren och jag hade inte hunnit bestämma mig ännu när damen bakom bardisken frågade vad jag ville ha. Hon hann fråga ännu en gång innan jag bestämt mig och av någon anledning började hon bli märkbart irriterad så jag tog in ett glas med en tillfällig dubbel-IPA från Port Brewing som jag inte kommer ihåg namnet på (tillägg: Det var deras 3rd Anniversary DIPA, riktigt god). När frun som var nöjd och inte ville ha något för tillfället snällt sa det flippade det helt för damen (Pam, Pat?) som serverat mig. "If you're going go be in my fucking bar you fucking have to drink something". Hade väl varit okej om det var skämtsamt hon sa detta, men det var snarare argt och hotfullt. Hon fortsatte att skrika ett gäng elakheter till min fru och jag tappade nästan hakan helt. Frun blev ledsen, jag kände att jag inte ville sitta kvar i den stinkande ljudlådan och dricka finöl med otrevlig personal så jag drog snabbt i mig mitt pintglas och mindre än 30 minuter efter att vi klivit in på puben var vi tillbaka på gatan igen.
Ingen särskilt trevlig upplevelse alltså, men jag kommer definitivt besöka Toronado igen om jag kommer till San Francisco fler gånger. Då kanske tidigare på dagen och hoppas att musiken inte spelas så jävla högt, barpersonalen är lite trevligare och ölutbudet är minst lika bra som tidigare. För det är riktig världsklass.

I stället slutade kvällen på City Beer på Folsom Street och fy fan vad bra det vad där. Men det är en annan historia.

6 kommentarer:

 1. Huh? Vilken service. Helt ofattbart. Jag hade nog betalat och gått direkt och aldrig kommit tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Vilken tråkig historia, sånt där man man bli hur sur som helst på. Hade nog gjort som rojo och dragit direkt. Toronado har man annars hört mycket bra om. Har hört att man då och då ska kunna köpa Russian River Toronado 20th där, förvisso för 100 dollar men det hade det kunnat vara värt.

  Har för övrigt också promenerat från Market till Haight. Det blir minst sagt weird när man helt plötsligt trillar in i rätt skumma kvarter.

  SvaraRadera
 3. Har fått för mig att Toronado ska vara en riktigt ansedd och hypad pub. Låter förjävligt hursomhelst. Du gjorde allt rätt som lämnade stället!

  SvaraRadera
 4. Hade jag inte läst rubriken skulle jag trott att du beskrev en kväll på Bishops Avenyn. Tråkigt då den står på min måste lista över barer. Jag kanske har lätt att överreagera men otrevlig personal kan göra mig jävligt irriterad.

  City Beer kan jag mycket väl tänka mig var vansinnigt, har tittat igenom deras hemsida några gånger.

  Det börjar bli dags att träffas över några öl så du kan berätta lite om era upplevelser.

  SvaraRadera
 5. Ja, det blev fel direkt från början. Alldeles för hög musik, illaluktande bar, otrevlig bartender... En gång kan dock alla misslyckas, så jag kommer definitivt besöka Toronado igen när jag är i krokarna.
  Misstänker att jag nog kan trivas bättre där vid typ öppningsdags då det förhoppningsvis går att prata med varandra. Ölutbudet är sanslöst bra, så jag ger gärna stället många chanser till...

  SvaraRadera
 6. Du skulle ha pratat med hennes chef ist och upplyst honom om hennes otrevliga attityd. Fast jag kan förstå att det kändes enklare att bara dra därifrån. Verkar hursomhelst som er resa har varit mycket angenäm och jag är lätt avundsjuk på alla goda öl ni druckit :)

  SvaraRadera