måndag 22 mars 2010

Hopsan!

Det är namnet på min senaste hembryggda india pale ale. Jag tycker den blev riktigt lyckad och kommer byta bort några flaskor och bjuda på när tillfälle ges. Så här ser i alla fall receptet ut:

Hopsan!
OG: 1062
ABV: 6,4 %
IBU: 59
Volym: 20 liter
Koktid: 75 min
Bryggdatum: 2010-01-23
Tappdatum: 2010-02-20

Malt
4 kg pale alemalt (Weyermann)
0,5 kg Wienermalt (Weyermann)
0,5 kg Carapils (Weyermann)
0,5 kg Caraamber (Weyermann)

Humle
10 g Columbus (pellets 14,2%) 60 min
10 g Pacific Gem (pellets 14,4 %) 30 min
25 g Riwaka (kottar5,1%) 20 min
20 g Cascade (kottar 7,8 %) 15 min
20 g Pacific Gem (pellets 14,4 %) 5 min
20 g Riwaka (kottar5,1%) 5 min
35 g Centennial (kottar 9,5%) 2 min
10 g Pacific Gem (pellets 14,4 %) 0 min
30 g Riwaka (pellets 5,9%) 0 min
Torrhumlad med 70 g Riwaka (kottar) och 100 g Nelson (pellets) 18 dagar i sekundären.

Jäst
Safale US-05

Mäskning m m
Försockringsrast 69 grader 70 min. Utmäskning 78 grader. Lakning med 77-gradigt vatten, lakat ur 25 liter under 60 min. Primärjäsning 16 grader i 10 dagar. Tappad till sekundär, torrhumlad i 18 dagar. 18 liter tappat på flaska, primat med 100 gram strösocker.

Vet inte om Amarillo skulle passa i den här humleprofilen, men jag tänkte ge mig på att brygga en Hopsan! #2 med lite högre beska samt torrhumla med just Amarillo. Nåja, det är väl bara att prova!

1 kommentar: