söndag 21 februari 2010

Pliny the Younger Release Day och kvällen före

Jag checkade in på mitt hotell vid 16-tiden på torsdag 4/2 efter en LÅNG resa. Bestämde mig för att ta en sväng till City Beer för att säga hej till Craig och Beth och för att kanske ta en öl eller två och gick på vägen dit förbi närmsta Whole Foods för att kolla in ölutbudet och kanske köpa något. Blev kvar en stund på Whole Foods SoMa och tjatade med den ansvarige för ölavdelningen, en väldigt trevlig prick som jag tyvärr glömt namnet på, och köpte till slut ett par flaskor och begav mig vidare. Träffade honom dagen efter också på Russian River.
På City Beer blev det fyra öl och en massa prat med lite lokala ölnördar, bland annat Chris (med alias cloudskipper på ratebeer) som senare under veckan skulle komma att bjuda på bland annat Black Tuesday från The Bruery, en underbar öl.
Hur som helst, med rätt tom mage och ingen sömn på närmare ett dygn kände jag mig förvånansvärt pigg även efter jag druckit kvällens öl:
Deschutes Black Butte Porter på fat
Russian River Supplication (flaska, batch 04x3)
Valley Brewing Überhoppy (flaska, riktigt god var den!)
Fifty Fifty Concentrated Evil (fat)
Stannade och tjatade med diverse folk en stund till innan jag kände att ögonen började grusa igen och köpte med mig några öl och lunkade sakta tillbaka mot hotellet med pitstop för mat på vägen.
Nöjd med att ha fått i mig lite mat, några goda öl och med några flaskor öl på hotellrummet somnade jag riktigt gott.

Jag sov så gott att jag missade den buss jag tänkt ta nästa morgon, samma buss som Chris som jag träffade kvällen innan skulle ta, för att komma till Russian River i god tid innan öppning. Ja, ja, bara att vänta en dryg timme och hoppa på nästa buss för den drygt två timmar långa resan.
Väl framme möttes jag av en lång, ringlande kö utanför puben. Hmm...hur lång tid kommer det här ta...dumt att försova sig! Chris som redan varit inne och provat Younger samt köpt ett par growlers för att trada var redan på väg därifrån, han ville se till att skicka ölen med post samma dag så att de skulle komma fram så snabbt som möjligt.

Jaha, bara att vänta då.

NEJ!

För ungefär 45 sekunder senare kom en man i ratebeerskjorta och såg ut som att han letade efter någon i kön, kom fram till mig och undrade försiktigt...are you from Sweden. Javisst! Det var Joe Tucker som styr och ställer ratebeer och har gjort det i princip från början när siten startade för tio år sedan. Det var ju tur att jag i förhand gjort upp med Joe att jag skulle ta med mig lite Dugges m m. Några ratebeerianer och ett par bryggare satt redan där inne vid ett stort bord och hade sparat plats till mig, så det var bara att säga hejdå till kön och knata in.

Vid baren var det rätt trångt, men vid borden var det riktigt gott om plats eftersom de inte tillät fler gäster där än antalet stolar, dessutom var det riktigt snabb service också.

Det här är sjätte året som Pliny the Younger bryggts, men alla år innan, inklusive ifjol, har det inte varit i närheten av det tryck som det var i år när ölen släpptes. De lokala ölnördarna berättar att de förra året kunde slinka in när som helst på dagen för att ta ett glas eller två, fylla en growler och bara koppla av en stund. I år var det lång kö redan innan öppningsdags. Younger fanns på två tappar (vilket räckt till utan problem tidigare år), men så snart puben öppnade och de flesta som kom in beställde sin maxkvot (4 growlers) agerade Vinnie och Natalie snabbt, satte på en kran till på lagret där man fyllde growlers så att svetten sprutade samt kopplade loss en annan öl i puben och i princip fyllde på growlers även där så fort det bara gick. Trots detta var det just fyllningen av growlers som blev den stora flaskhalsen, för mig tog det 2 1/2 timmar från det att jag beställde mina tills jag faktisk hade de i handen. Allt annat gick dock förvånansvärt snabbt. De öl vi beställde på glas till bordet stod där fulla med öl nästan innnan man hann reagera. Så efter att beställt 3 growlers med Pliny the Younger blev det för min del i lugn och ro under några timmar:
Rejection
Pliny the Younger
Temptation
Supplication
Pliny the Elder
Consecration

Att dricka såna öl och samtidigt träffa en massa sköna människor är inte det sämsta man kan kan göra en fredagseftermiddag i februari. Alla growlers var tydligen slut vid tretiden på eftermiddagen och innan klockan tio på kvällen fanns inte en droppe Pliny the Younger kvar i huset. Närmare 40 000 liter hade sålt slut på 10 timmar och kön ringlade tydligen forfarande lång utanför med folk som ville in för att prova just den ölen. Jag var inte där då, utan i stället på den officiella invigningsgalan för SF Beer Week, men det är en annan historia.

För att det inte ska bli ett alltför jäkla långt och tråkigt inlägg kör vi några bilder från dagen.

Dagens ölutbud. Supplication på 3-litersflaska skulle sitta fint!


Joe Tucker tittar fram bakom hatten och bredvid honom sitter Dan Del Grande, Bison Brewing.
En systembolagspåse har även letat sig upp på bordet.


Mario Rubio, ölbloggare och HopPress-redaktör
Peter Hoey, Odonata Beer Co


Marios fru bjöd på mini-morotsmuffins bakade med bland annat Pliny the Elder.
Perfekt snacks till Pliny the Younger!


Dan på Bison Brewing dricker Pliny the Younger och åter minimuffins.

Spännande ny bryggeripub i New York

Den italienska lyx-matvarukedjan Eataly som startades i Turin för två år sedan av Oscar Farinetti, är på gång att öppna en stor affär/saluhall/matmecca i New York, på 200 Fifth Avenue. Invigning kommer ske senare i år. På byggnadens tak ska stjärnkockarna Mario Batali och Joe Bastianich driva krog och så långt allt gott, men det hade nog inte varit nog för att väcka mitt intresse.
Men krogen på taket är tänkt att vara en lite lyxigare gourmet-bryggeripub där själva bryggeriet också kommer husera på taket och när man läser vilka bryggare som stjärnkockarna samarbetar med blir inte intresset mindre.

Vinnie Cilurzo, Russian River
Sam Calagione, Dogfish Head
Teo Musso, Birrifico Le Baladin
Leonardo Di Vincenzo, Birra del Borgo

Gänget samlades i Boston tidigare i veckan för att brygga den första ölen tillsammans, en English Mild med italienska kastanjer.
Förutom egenbryggd öl kommer man servera både amerikansk och italiensk öl från mikrobryggerier. Jag har en känsla av att det kommer svida lite i plånboken om man vill äta på den här "bryggeripuben", men personligen tycker jag att det låter riktigt spännande.

Mer info finns att läsa på Russian Rivers och Dogfish Heads hemsidor och HÄR.

onsdag 17 februari 2010

(Nästan) komplett lista på provade öl i USA

Innan jag hunnit tömma kameran och sorterat intrycken från nyss avslutade San Francisco Beer Week kan jag i alla fall i kronologisk ordning redogöra för vilka öl som konsumerats de senaste veckorna. Vissa öl har druckits vid flera tillfällen varför de också förekommer fler gånger i listan.

Deschutes Black Butte Porter (fat)
Russian River Supplication batch 04x3 (flaska)
Valley Brewing Überhoppy (flaska)
Fifty Fifty Concentrated Evil (fat)
Russian River Rejection (fat)
Russian River Pliny the Younger (fat)
Russian River Temptation (fat)
Russian River Supplication (fat)
Russian River Pliny the Elder (fat)
Russian River Consecration (fat)
Sierra Nevada Hopstar (fat)
Valley Brewing Decadence Pomegranate Saison (fat)
Devil's Canyon Lager Diabla (fat)
Devil's Canyon Full Boar Scotch Ale
Valley Brewing Calambic/Bill Brand-bic (flaska)
Valley Brewing Decadent Darkness (fat)
Bear Republic Barrel Aged Heritage (fat)
Drake's Brewing 1500 (fat)
Lagunitas Hairy Eyeball (fat)
Lost Coast Brewing Fog Cutter (fat)
Lagunitas Hop Stoopid (fat)
Valley Brewing Überhoppy (fat)
SF Brewers Guild Imperial Common (fat, SF Beer Weeks officiella festivalöl)
North Coast Old Stock Ale 2010 (fat, första gången årets version tappats från fat)
Moylans Hopsickle (fat)
21st Amendment Diesel Imperial Smoked Porter (fat)
Anchor Brewing Humming Ale (fat)
Valley Brewing Old Inventory Ale (flaska)
North Coast Old Rasputin (flaska)
North Coast Old Rasputin XII (flaska)
Firestone Walker Lil' Opal Saison (fat)
Black Diamond Brewing Tenzing Imperial Porter (fat)
Triple Rock Orion (fat)
Breakwater Brewing Maverick's DIPA (fat)
Lagunitas Hop Porno (fat)
Port Brewing Mongo IPA (fat)
Glacier Brewhouse Double IPA (fat)
21st Amendment Two Lane Blacktop Imperial Black (fat)
Russian River Pliny the Younger (fat)
Russian River Pliny the Elder (fat)
Black Diamond Imperial IPA (fat)
Blue Fog The Big DIPA #3 (fat)
Speakeasy IIIPA (fat)
Stone Sublimely Self-Righteous Ale (fat)
Drake's Brewing Quasar (fat)
Drake's Brewing Hopocalypse (fat)
Drake's Brewing Denogginizer (fat)
Triple Rock IIMAXX (fat)
New Belgium Ranger IPA (fat)
Rubicon Brewing Hop Sauce (fat)
Alesmith Speedway Stout (fat)
Alesmith Barrel Aged Speedway Stout (fat)
New Belgium La Folie (fat)
New Belgium Biere de Mars (fat)
Magnolia Promised Land Imperial IPA (fat)
Magnolia Smokestack Imperial Stout (fat)
Magnolia Cole Porter (fat)
Triple Rock IIMAXX (fat)
Triple Rock Keyser Soze (fat)
Triple Rock Titanium (fat)
Triple Rock Black Rock Porter (fat)
Triple Rock Orion (fat)
Triple Rock Stonehenge (fat)
Port Brewing/Lost Abbey Yellow Bus (fat)
Port Brewing/Lost Abbey Duck Duck Goose (flaska)
Bethlehem Kriek (flaska)
Cascade Kriek (flaska)
Port Brewing/Lost Abbey Cuvee de Tomme (flaska)
Green Flash Super Freak (fat)
Odonata Beer Co Rosa #9 (fat)
Ithaca Excelsior! Brute (flaska)
Ithaca Excelsior! Le Bleu (flaska)
3 Fonteinen Doesjel (flaska)
Brewdog Tokyo * (flaska)
Brewdog Tactical Nuclear Penguing (flaska)
Saint Somewhere Pays Du Soleil (flaska)
Ballast Point Black Currant Hout (fat)
Triple Rock Sour Stone (fat)
Cascade Winter Gose (fat)
Moonlight Brewing 60 to Life (fat)
Drake's Brewig Strawberry Blondes Forever
Brouwerij Van Honsebrouk St Louis Gueuze Fond Tradition (flaska)
Moonlight Brewing Bony Fingers (fat)
Moonligt Brewing Working for Tips (fat)
Moolnight Brewing Realtity Czeck (fat)
Moonlight Brewing Death and Taxes (fat)
Firestone Walker Union Jack IPA (cask)
Moonlght Brewing Twist of Fate Bitter (cask)
Marin Brewing Point Reyes Porter (cask)
Bear Republic 11 (cask)
Lagunitas Barrel Aged Ruben & The Jets (cask)
Lost Abbey Framboise de Amorosa (fat)
Lost Abbey Sinners Blend 09 (fat)
SF Brewers Guild Imperial Common (fat)
Thirsty Bear Valencia Wheat (fat)
Thirsty Bear Golden Vanilla (fat)
Thirsty Bear Winter Warmer (fat)
Thirsty Bear Kozlov Stout (fat)
Thirsty Bear Red Stave (smakprov direkt från lagringsfat)
Thirsty Bear ESB in bourbon cask (smakprov direkt från lagringsfat)
21st Amendment Two Lane Blacktop Imperial Black (cask)
21st Amendment Hop Crisis (fat)
21st Amendment Blind Lust (fat)
Stone Pale Ale (fat)
Speakeasy Big Daddy IPA (fat)
Anchor Steam Beer (fat)
Anchor Liberty Ale (fat)
Anchor Humming Ale (fat)
Anchor Bock (fat)
Anchor Porter (fat)
Anchor Old Foghorn (fat)
Allagash Interlude Wild (fat)
Pliny the Elder (fat)
Lagunitas Hairy Eyeball (fat)
Lagunitas New Dogtown Pale (fat)
Magnolia Saison de Lily 2010 (fat)
Magnolia Ruby's Dark Mild (cask)
Magnolia Let it Rauch (fat)
Magnolia Old Thunderpussy (fat)
Magnolia Promised Land IPA (fat)
Magnolia Prescpription Pale Ale (fat)
Lost Abbey Red Barn Ale (fat)
Green Flash 7th Anniversary (fat)
CascadeGold Yeller (fat)
Allagash Confluence (fat)
Cascade Blackberry 2009 (fat)
Cascade Sang Noir (fat)
Odonata Beersel (fat)
Elysian Saffron Wheat (fat)
Cascade Fall Gose (fat)
Cascade Apricot (fat)
Gordon Biersch Barrel Aged Hefeweisse (fat)
New Belgium La Folie (fat)
Odonata Rosa (fat)
Valley Brewing Bill Brand-bic (fat)
Cascade Winter Gose (fat)
Russian River Supplication (fat)
Sierra Nevada Golden Ticket Porter (fat)
Sierra Nevada Edge of Darkness Brown (fat)
Russian River Mortification (fat)
Speakeasy Scarface Stout (fat)
Speakeasy Zin-Barrel Aged Payback Porter (fat)
Speakeasy Double Daddy (fat)
Speakeasy IIIPA (fat)
Alpine Beer Chez Monieux (flaska)
Founders Kentucky Breakfast Stout (flaska)
Jolly Pumpkin Luciernaga (flaska)
Cigar City Capricho Oscuzo, batch #2/2009 (flaska)
Kuhnenn Brewing Jessies Road Rush (flaska)
The Bruery Black Tuesday (flaska)
Midnight Sun Treat (flaska)
Haandbryggeriet Barrel Aged Porter (flaska)
The Bruery Mischief (flaska)
The Bruery Oude Tart (flaska)
The Bruery Saison Rue (flaska)
Midnight Sun Panty Peeler (fat)
21st Amendment Hell or High Whatermelon Wheat (burk)
Maui Brewing Bikine Blonde Lager (burk)
Maui Brewing Big Swell IPA (burk)
Big Sky Brewing Montana Trout Slayer Ale (burk)
Big Sky Brewing Fat Tire Amber Ale (burk)
Oskar Blues Mama's Little Yella Pils (burk)
Uncommon Brewers Siamese Twin Ale (burk)
Big Sky Brewing Moose Drool Brown (burk)
21st Amendment Brew Free or Die IPA (burk)
Maui Brewing Coconut Porter (burk)
Oskar Blues Dale's Pale Ale (burk)
Oskar Blues Old Chub (burk)
Oskar Blues Gordon (burk)
Oskar Blues Ten Fidy (burk)
Rogue Morimoto Imperial Pilsner (fat)
Rogue American Amber Ale (fat)
Rogue Mogul Madness (fat)
Drake's Brewing Imperial Stout (fat)
Russian River Temptation (fat)
Omnegang Chocolate Indulgence (fat)
Triple Rock IPAX (fat)
Triple Rock Dimmer Switch (fat)
Triple Rock Orion (fat)
Triple Rock Keyser Soze 2010 (fat)
Sierra Nevada Harvest (flaska)
Sierra Nevada Bigfoot 2010 (flaska)
Pyramid Breweris Ignition series 2010 Imperial Hefeweisse (fat)
Bridgeport Hop Szar (fat)
Bridgeport Highland Ambush (fat)
Russian River Rejection (fat)
Russian River Pliny the Elder (fat)
Moylans Hopsickle (fat)
Bear Republic Toyon Brut (fat)
Marin Brewing Cuveé Rogé (fat)
Russian River Consecration (flaska)
Green Flash Grand Cru (fat)
North Coast Old Rasputin (fat)
Thirsty Bear Bearly Legal (fat)
Thirsty Bear Barleywine (fat)
Dogfish Head Palo Santo Marron (flaska)
Eel River Porter (fat)
Sudwerk Dunkel Weiss Bock (fat)
Drake's Hopocalypse (fat)
Elysian Dragonstooth Stout

Hoppsan, en riktigt lång lista blev det visst...

torsdag 11 februari 2010

Livstecken från San Francisco

Halva San Francisco Beer Week har gått. Kan redan nu säga att jag verkligen kommer försöka återvända nästa år. Jag har inte haft tillgång till någon dator och ej heller haft någon tid eller lust att sätta mig och skriva något när dagar, kvällar och till viss del nätter varit fyllda av andra aktiviteter.
Kommer dock rapportera med text och bilder från det jag varit på här i området när jag kommit hem. Kan kort säga att det är sjukt mycket god öl, bryggare, ölnördar, ölmiddagar, minifestivaler, provsmakningar och annat i San Francisco för tillfället.

För närmast sörjande kommer det bland annat bli provsmakning av Pliny the Younger hos Reza inom de närmsta veckorna. Pliny sålde för övrigt slut första dagen, 38 000 liter var borta inom tio timmar på Russian Rivers släpp och köerna ringlade långa utanför puben hela dagen.

Har inte tid att skriva mer nu, ska iväg på Mostly Barrel Aged Beer Dinner vars meny hittas HÄR. Gott ska det bli!

lördag 30 januari 2010

Weines Imponerande Stout

I går knäckte jag den flaska av Weines Imponerande Stout som jag fått av Weine. Ölen bryggdes i mars förra året av Rick och Weine hos Drakens Ångbryggeri i Mölndal.

Det är en vacker öl som presenterar sig i glaset, en svart best med ett drygt centimetertjockt, brunt skum som rätt snart sjunker tillbaka. Doften bjuder på rostat kaffe, choklad, muscovadosocker, lite lakrits. Smaken tyder på en hög restsötma, ölet är fylligt, smak av muscuvadosocker, choklad, värmande alkohol, lakrits och en aning sälta. Munnen fylls av sköna, men ändå rätt tillbakadragna smaker. Det här var riktigt gott! Ett bra exempel på en stabil imperial stout. Samtidigt ångrar jag nästan att jag druckit upp min flaska, för jag tror nämligen att den här ölen kommer lagras med värdighet. Ge den ett par år så är jag övertygad om att den kommer utveckla härliga toner av torkade frukter, russin och portvin. Kanske något för SM 2012? Jag vet inte hur många flaskor Rick och Weine har kvar, men jag vill gärna höra hur den smakar om ett par år om några flaskor finns kvar då!

måndag 25 januari 2010

Spontanprovning

I lördags bryggde jag öl på dagen och hade inga planer för kvällen. Med frun bortrest och inga vänner som jag visste var hemma slängde jag iväg ett sms till Weine för att se om han hade lust att gå och ta en öl nånstans. Javisst hade han lust med det. Vi bestämde oss för att träffas hemma hos mig när jag städat undan efter dagens bryggning (en IPA med arbetsnamnet Hoppsan!) för att öppna ett par godsaker innan vi skulle bege oss ut i den kylslagna Göteborgskvällen.

Några timmar senare ställde jag in en flaska Consecration från Russian River i kylen och strax därefter kom Weine med Kate the Great från Portsmouth Brewery och La Folie från New Belgium Brewing Co.Tre mycket intressanta öl där jag bara druckit Consecration innan.
Först till slakt blev Consecration (i efterhand ångrades att vi inte började med surölen från New Belgium) som var rätt vild vid avkorkningen och inte riktigt ville stanna kvar i flaskan. Väl i glaset och efter doftande och smuttande kunde jag dock konstatera att den var lika bra som jag minns den. Doft av ett mustigt rödvin nästan, mycket syra, mörka bär. Smakerna gottar till sig länge i hela munnen, den här ölen har ett riktigt skönt, surt, häng. Gott! Alkoholhalt på 10 % märks inte alls, mer än att ölen känns väldigt fyllig.

Nästa öl blev Kate the Great för att bryta av det sura lite. En öl som jag tyckte var riktigt snygg, både till utseendet och smakmässigt. En imperial stout som inte har så stora käftsmällssymtom som många amerikanare kan ha ibland, utan en riktigt snygg, mjuk, rund, drickvänlig impstout. Dova men väldigt sköna toner av mörk choklad, rostad malt, bränt socker, lite lakrits i bakgrunden. Ingen tjockflytande, eldbränd spillolja. I like!

Den tredje ölen blev således La Folie som inledningsvis tyvärr kändes lite platt så snabbt efter Consecration. Där Consecration hängde kvar i hela munnen nästan lika länge som bävergäll gör försvann La Folie lika snabbt som en barbröstad silikonpumpad Big Brotherdeltagare i media. Det var lite synd, eftersom det trots allt var en riktigt bra öl. Den växte efter en stund och höjde sig rejält från första intrycket. Av de tre ölen var det dock denna som var "minst världsklass". För mig var Consecration bäst (och det känns skönt att jag ska dricka både den och Temptation, Supplication, Sanctification, Pliny the Younger, Pliny the Elder och Blind Pig hos samma bryggeri nästa vecka) med Kate the Great som en god tvåa. Det är trots allt rätt sjukt att man kan sitta hemma och dricka tre såna här öl en lördag på en ren spontanprovning.

Även en flaska Smörpundet Porter 2007 hanns med innan vi vandrade ut i kylan och kvällen bjöd senare på Liefmans Kriek och Ölfabrikken Porter (riktigt bra var den) på fat, Stormaktsporter och Kaggen, blindprovning av Peche Mortel, Anderson Valley ESB och Old Rasputin samt några andra goda öl. En riktigt skön kväll och tack till Weine för sällskapet

fredag 22 januari 2010

Hoegaarden Rosée

Satt och tittade på handboll på TV för ett par dagar sedan. Blev sugen på något lätt och svalkande, men i kylen fanns bara några bombers med blandade barleywine och ett par tunga stouts. Samt en bortglömd liten burk med Hoegaarden Rosée. Ja okej då, det är väl bara att öppna och hälla upp. Jag köpte två burkar när den släpptes i juni förra året. En stor del av innehållet i den första fick bekanta sig med glufs-glufs i slasken, men alla förtjänar ju en andra chans...

Ölen är faktiskt lite småvacker när den landar i glaset och producerar ett lätt, fluffigt skum som dock rätt snabbt sjunker tillbaka och endast efterlämnar lite skumrester på glaskanten. Men doften är inte angenäm, det doftar...vått damm. Ja, precis som en gammal dammhög som nyligen sprayats med vatten. Smaken är inte särskilt mycket bättre, jag associerar fortfarande till samma dammhög, lätt hallonsmak, samt en lustig, konstgjord sötma. Nej fy, hoppas att slasken är törstig!

Riktigt så här dålig minns jag den inte. Den gick i alla fall (nästan) att dricka i somras, men den här unkna, hemska dammdoften och smaken var verkligen vidrig!

torsdag 21 januari 2010

DIPA Festival eller godsaker från Alesmith?

The Bistro är det den 6 februari dags för deras 10th Anniversal Double IPA festival (lite bilder från förra årets fest kan ses HÄR) och jag har tänkt vara där och prova en massa goda humlebomber. Men...samtidigt anordnar City Beer Store en Alesmith-provning med bland annat Speedway Stout, Barrel Aged Speedway Stout (båda på fat), Decadence samt ett antal överraskningar, som alla ska provas med chokladinspirerade smårätter. Låter onekligen otroligt spännande!
Det lutor nog trots allt att det blir en dag fylld med färska humlebomber, varav en hel del i princip bryggts enbart till festivalen. Men 2xSpeedway på fat...

söndag 17 januari 2010

Fusion Multikulti Pale Ale med några månader på nacken

För bra precis 2 1/2 månader sedan lanserade Dugges Fusion, ett samarbete med Reza på 3 små rum. Jag provade den då och gillade den starkt, det enda som störde tyckte jag var en allt för kraftig smak av grapefrukt som satte sig som en hinna i gommen och förstörde smakupplevelsen efter några klunkar.

Var hos Reza i går och tycker att smakerna rundats till nu när ölen fått ligga till sig ett tag. Grapefrukten är nedtonad och alla övriga smaker finns kvar. Gott!

torsdag 14 januari 2010

San Francisco Beer Week 2010

Det har varit blogg-lugnt ett tag nu och det är inte på grund av jag gått och blivit nykterist. Helger och ledigheter och resande har dock gjort att det inte blivit så mycket fokuserande på ölfronten.

Nu är det fullt fokus på planering av årets första ölhändelse för min del, San Francisco Beer Week som håller på mellan 5-14 februari. För att inte missa något kommer jag vara på plats 4-15. Programmet håller på att fyllas på för fullt och man räknar med att det kommer finnas runt 200 officiella programpunkter. Trots att spektaklet heter San Francisco Beer Week ingår en massa event i stora delar av Bay Area, från Santa Rosa i norr till San Jose i söder.
Ingen som är sugen på att hänga på? Som det ser ut nu kommer jag vara solo fram till 9 februari då bror kommer och fyller på för resten av veckan.

Jag håller på att göra ett personligt schema som säkerligen kommer förändras en hel del i takt med att fler programpunkter läggs in (http://www.sfbeerweek.org/schedule), några saker som jag dock med säkerhet kommer närvara på är:

Double IPA Festival på The Bistro, Hayward. Ett 50-tal av västkustens bästa dubbel-IPOR på fat! Mmmmm....
Pliny the Younger Release Day på Russian River Brewpub. Samtidigt släpps en ny batch Supplication samt Sanctification som är jäst enbart med Brettanomyces. Pliny väntas finnas till försäljning endast under några dagar efter den släppts.
SF Beer Week Opening Gala. Invigningsfest med SF Brewers Guild där festivalens officiella öl presenteras, en fatlagrad Imperial Common som bryggts till galan av medlemmarna i SF Brewers Guild. Dessutom finns ett 30-tal bryggerier på plats och serverar nyheter, rariteter och annat gott.
Celebrator Beer News Anniversary Party. Avslutningsfest 14 februari med mycket av det bästa från traktens bryggerier.
Barleywine Festival på Toronado
Sour Fest hos Triple Rock Brewery and Alehouse, Berkeley
South Bay Brewer's Showcase hos Tied House Brewery, San Jose. Bryggerierna i South Bay och Santa Cruz presenterar det bästa de kan erbjuda.
Anchor Brewing Co, bryggeribesök.
Brewer's Dinners. Utbudet är stort, får se vilka som hinns med.
Meet the Brewer. Ska försöka lyssna på bryggarna och dricka öl från Allagash, Russian River och några till.

Listan kan göras mycket längre så det blir nog svårt att hinna med allt man vill på "bara" 10 dagar. Som sagt, vill nån hänga på och göra mig sällskap är det bara att boka flyg! Annars berättar jag i efterhand hur det var.

tisdag 22 december 2009

Julbord och öl

I går hade vi julkalas på jobbet tillsammans med fruar, flickvänner och pojkvänner. Det är något vi gör varje år och vanligtvis brukar vi gå och äta (och dricka) på Sjömagasinet, en rätt känd krog med mat i världsklass. Ölutbudet på nämnda krog brukar dock lämna en hel del att önska och förra året valde vi att köra catering, hålla till i fikarummet på vårt kontor och fixa dricka själv. Helt oväntat tog undertecknad det som sin uppgift att försöka sprida lite dryckeskultur i samband med julfirandet. Den caterade maten var dessutom väldigt god förra året. I år var det tänkt att vi skulle besöka Sjömagasinet igen men på allmän begäran blev det i stället kalas på hemmaplan i år igen. Samma goda mat (från Kock och rock catering), ny dryckesmeny med lite blandat, mest öl, som uppskattades av de flesta.
Förutom det som finns på barmenyn bjöds det på Hy Super Beer till välkomstdrink samt High Tide Fresh Hop IPA lagom till eftersnacket. En riktigt lyckad och rätt så sen kväll blev det, tack till alla som var med! Nu börjar det bli dags att lägga jobb åt sidan i några dagar och fira jul.

lördag 19 december 2009

Aphrodisiaque

Eller afrodisiakum på svenska. Ett medel för att framkalla kärlek eller lust. I flytande form helt enkelt en kärleksdryck. Just i detta fall en alkoholhaltig dryck, maltbaserad, en stout med kakao och vanilj.

Ölen liksom etiketten är vacker vacker att titta på. Den är lätt humlad och har således liten humlebeska. En del beska från kakaon, mycket vaniljsmak, tydligen ska det även vara bourbon i denna men det har i alla fall jag lite svårt att känna.
Den här ölen lever kvar länge i främre delen av munhålan, kakaon och vaniljen klamrar sig fast på tungan och gommen på ett riktigt trevligt sätt. Blir nästan lite godiskänsla efter en stund och jag känner mig fräsch i munnen. Det smakar gott.

Återigen en stabil öl från (förmodligen) det i dagsläget bästa kanadensiska bryggeriet, detta var min sjätte öl från de franskspråkiga kanadensarna (De övriga är Blanche du Paradis, Corne du diable, Péché Mortel, Rigor Mortis ABT samt Solstice d'hiver).
Jag verkligen älskar Dieu du Ciels etiketter också. De fullkomligen osar klass!

Lever ölen upp sitt namn? Nja, lite småpilsk är jag kanske efter att ha stirrat på etiketten en liten stund.

torsdag 17 december 2009

Mer Torpedo till folket

Sådär, nu är hyllorna åter fyllda av Torpedo Extra IPA från Sierra Nevada på Systembolaget.
Jag tycker det är väldigt roligt att den sålde slut så väldigt snabbt när den kom i oktober och hoppas på fortsatt hög försäljning för den stabila IPA:n så den inte står och dammar till sig i hyllorna. Det blir defintivt en låda till nästa måndags julfest på jobbet, naturligtvis tillsammans med en massa andra goda drycker före, under och efter maten. Det finns vissa fördelar med att vara dryckesansvarig på företagets kalas, då kan man se till att köpa något man själv gärna vill ha. Hmm, vi får se vilka drycker årets julfest kommer bjuda på...

onsdag 9 december 2009

Ingen Rudolf till julbordet

Eller, ja, en flaska har jag i alla fall kvar som jag kan spara till dess som jag köpte i Nordstan i lördags när jag förvånat hittade den i hyllorna där. Den är tyvärr helt slutsåld redan hälsar Brill. Väldigt roligt för Dugges tycker jag, men jag skulle gärna ha sett att några flaskor finns att uppbringa då jag tänkt ta med mig både Rudolf och Ocean julöl till Jämtland där jag kommer fira helgerna och äta skinka. Det får bli folkölsvarianten av Rudolf i stället om nu den finns kvar. Tur i alla fall att inte systembolagets ölsortiment står och faller med just Rudolf. En liten hälsning till Dugges: Brygg mer julöl nästa år om kapacitet finns!

torsdag 3 december 2009

Efter jobb kommer lek

Skickade ett större jobb i tisdags morse och den kommande helgen blir den första sedan Stockholm Beer som jag inte tänkt jobba. Känns nästan lite konstigt att vara ledig två dagar i rad. Blir nog en rätt lugn helg som jag mest tänkt spendera med frun som jag knappt sett på sex veckor.

Efter jul får det nog bli en weekend- eller veckoresa någonstans med frun. Icke-öl-resa så vi kan hitta på något tillsammans som vi båda uppskattar. Sen är jag väldigt sugen på att dra iväg på en liten ölresa också. Frågan är vart jag ska åka? Är väldigt sugen på att ta en USA-tripp, men USA är stort och jag vet inte riktigt vart jag vill. Någon som hänger med? Ytterligare en tripp till San Francisco med återbesök på Russian River och besök på ett antal pubar och bryggerier jag inte hann med senast? Seattle? Los Angeles? Portland? San Diego? New York? Det finns så mycket att välja på. Tips mottages tacksamt.

Jag lutar mig tillbaka i soffan så länge och öppnar lite hembryggt.